неделя, 15 март 2015 г.

Зелена дърпана баница (веган)

Много обичам баница,най-вече да я ям!
Преди време бях спряла да ям баница,защото си мислех,че млечните ми образуват слуз,така преминах на зелени баници,но слузообразуването не спря....Така стигнах до технологията на баба ми ,домашни кори, и цялата "одисея" със слузта отиде в историята.Но въпреки всичко фаворитка си остава баницата с коприва,спанак и левурда,която и публикувам днес.

За корите : 300-400 мл. хладка вода, две-три щипки сол,1/2 каф.лъж. сода бикарбонат и 3-4 суп.лъж. винен оцет,приблизително количество пшенично брашно 600-700 гр. за омесване на меко тесто.Всички съставки без брашното слагате в купа, като угасявате содата с оцета и малко ,по малко добавяте брашно и замесвате меко и еластично тесто.Разделяте го на топки с приблизителна големина колкото яйце,може и малко по-големи .Всяка топка леко намазвате с шарлан или зехтин и подреждате на разстояние една от друга в тавичка и завивате с влажна кърпа за половин час.Следва частта с дърпането на корите,което става върху квадратна кърпа(месал),намазвате ръцете с мазнина и оформяте топката до плоско,поставяте на кърпата и започвате кръгообразно да издърпвате краищата на тестото до получаване на тънка и прозрачна кора върху която се поставя плънката . Кърпата се хваща леко в единия край,повдига се и кората за навива на руло ,което на свой ред поставяте в предварително намазана с зехтин тавичка :)
За плънката :
-нарязана сурова коприва
-суров спанак
- праз лук
-левурда (див чесън)
- връзка магданоз
подравките са сол,джоджен,чубрица,сминдух, а количеството на зеленолистните определяте сами,носи от всичко по много....
- в  купичка ядково(сусамово,бадемово) мляко слагам няколко капки лимонов сок и добавям сода за хляб ,така успешно имитирам киселото мляко ,използвам по няколко лъжици от тази смес да заливам плънката на всяка кора,която навивам.
- зехтин
 Върху корите слагам плънка,подправки,зехтин,няколко лъжици ядково мляко и навивам.Подреждам в тавата и изпичам в предварително загрята на 180С фурна за около 30-40 минути.Баницата е вкусна и разгръща букета от подправки след охлаждане!Да ви е вкусно и зелено!

Няма коментари:

Публикуване на коментар