сряда, 25 март 2015 г.

Лучник или моите веган рибки

Днес е специален ден и от духовна гледна точка,и в личен план :) .
Затова реших да отбележа подобаващо деня с подобаващо ястие.Какво по - хубаво от постно ястие на този хубав празник Благовещение ! Пък и  си имам в къщи един архангел,благ,благ,че понякога ми идва да го цункам по челцето !
Та ,да си дойда на думата,докато изстива лучника,го шервам(споделям) тук с вас и отивам да ям :)
За тестото има два варианта,обикновено тесто  : мая,  сол,захар, вода и  брашно до меко и еластично тесто . И вторият е без мая : да речем в 500 гр. брашно се слага сол и 6-7 суп.лъжици зехтин, всички съставки се втриват до хомогенна смес и после се добавя водата ,докато стане меко и еластично тесто,което се завива да почине 30 мин. и е готово за работа.Лично предпочитам вторият вариант,става ми някак по-вкусно.:)
За плънката ви трябват няколко стръка праз в случая три,глава стар лук,домат за готвене,шепа нарязани на ситно картофки,шепа натрошени орехи,червен пипер,копър,ама много копър и сминдух Задушава се лука с малко мазнина, подправките и домата ,добавят се картофките, за малко под капак да се задушат и накрая се добавят орехите, солта е на вкус.Ако ви се намира някоя печурка ,на ситно и вътре в плънката.Вариации всякакви!Пека ги в предварително загрята фурна на 180 С за около 30 минути.Хапват се охладени или поне леко охладени.Направете си повече ,че е безумно вкусно,една тава не стига!
Пускам снимки на различни варианти на лучника (различни по форма)






















Отивам да ям,не издържам повече!!!!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар