сряда, 21 ноември 2018 г.

  Сладкиш с карамелизирани круши

Дойде  деня , в който да напиша така чаканата рецепта. Чакана е , защото е ниско мазнинна и високо въглехидратна ,няма никакви добавени мазнини,освен 10 лешника 😊.
Така първо за целта ви трябва форма за кекс с дължина 30 см. По известни и като форми за хляб. Дори и баба имаше такава ,та съм сигурна,че ако поразровите долапа ще я откриете 😉. Сега без да се шегувам,всяка форма ще ви свърши работа. Но в тази 30 см. ви трябват само две големи круши и още една за тестото....
 Грабвайте лист и химикал и пишете:
- 3 круши ,добре узрели
- 300 мл. брашно по избор. .. Сега просто чувам въпроса : "ама как така милилитри?"
Веднага ви давам отговор!
Най - неприятно ми е било да следвам някоя рецепта и там кат' сЪ почне: толкоз грама от туй,толкоз милилитра от другото..... И като започне едно мерене ,едни мензури,едни кантари....Абе чак ти минава порива да правиш каквото и да било и накрая  не помниш за какво си влязъл в кухнята 😁 Та , така! Унифицирам ги в милилитър,а вие можете да пробвате,ако използвате само грам ,като единица. Но имайте идея,че 500мл. ориз ,не е едно и също като 500гр. ориз.
- 150 мл. кафява захар по избор( тук в случая е микс мусковадо и демерара)
- 1 чаена лъжичка сода за хляб към 1 ч.лъжичка лимонена киселина
- половин шушулка ванилия
- 1 чаена лъжица цейлонска канела( ама става всякаква) .
Сега у дома винаги има такива неща,все пак с това се занимавам - да готвя,творя и създавам нови рецепти,така ,че е разбираемо да  имам всичко необходимо и качествено за изпълнението на всяка една рецепта. Но вие се чувствайте винаги свободни да  замените,премахнете нещо,което не ви е по вкуса! Все пак всеки си има собствен вкус!
- 1/2 ч. лъжичка кориандър на прах
- малко настърган на пила индийски орех,колкото за аромат
- 300мл. вода
- 100мл. кафява захар за карамела 😁
- 10 или около тази бройка лешници или някакви други цели ядки,става с орехи например!
- няколко капки лимонов сок ,но не  е никак задължително,просто аз си падам по финните детайли,които улавя изтънчения език на дегустатор 😉😊😁
Обелваме крушите и нарязваме на парчета ето така:
Подреждаме във формата застлана с хартия за печене. Тук на снимката да не се подлъжете е голяма тава за конвектомат и излизат 32 големи парчета😁😁😁😁 Показвамм само как да редим и пуснем ядките. И иде ред на карамела от 100 мл. захар. На бавен котлон се прави и без да бързате ,до пълното карамелизиране. Заливате крушите равномерно.
Всички сухи съставки смесваме добре в голяма купа. Третата круша я обелвате ,нарязвате и пускате в блендера с водата и ванилията и бленд на макс 😁😀. С динамично бъркане с ръчичка прибавяте течността към сухите съставки да кипне добре и стане въздушна пухкава смес. Заливате крушите с полученото кексово тесто и пъхате в загрята фурна първо на 150С,а щом сложите сладкиша нагласете на 170С за около 30 минути
така  изглежда преди да го пъхна във фурната,а така след изпичане и пълното му охлаждане,обърнат на поднос:

А нашият сладур от малката 30 см. форма ,ей го на :
Прекрасно,вкусно,здравословно кексче с вкус на круши и карамел!
Не се облизвайте пред екрана,ами запрятайте ръкави! Точно за 40-45 мин. ще сте готови,още час на тоя студ за охлаждане и "Воала" !
Ваша и неповторима Кралица в кухнята: Надежда Николова ❤️🙏🙏🙏

П.п: Ако се чудите къде сложиж линоновият сок,около 1 супена лъжица? Недейте. С него залях крушите да не се окисляват докато се суетях с другото по рецептата 😉😉😉😀



Няма коментари:

Публикуване на коментар