понеделник, 5 ноември 2018 г.

        Кюфтенца с праз лук


 Голям любител съм на картофите и както се казва мога да ви сготвя картофи поне по 💯 различни начина. 😊
 Беинса Дуно дори някога е казал,че "картошките" ще спасят българина.
Та днешната рецепта не знам дали ще спаси някого ,но със сигурност ще го нахрани 😁
Обичам също много и праз лука....тая любов навярно ми идва от детството и вкусните манджи на баба. Тя между другото също беше готвач.
И ето ви една комбинация  от любимите картофи и праз лук :
- 5-6 средно големи картофа
- 3 стръка праз лук
- домашна галета ( изсушен хляб с квас и смлян в блендера), ама не е страшно и да си купите ;) ,просто внимавайте със солта!
- сол
- черен пипер
- сминдух
 Обелваме картофите и настъргваме на едрото ренде. Нарязваме на шайби праз лука. Всичко заедно в една тавичка за по лесно и добавяме сол,черен пипер 1/2 чаена лъжичка,сминдух 1 чаена....тук идва реда на голямата скоба( обожавам ,ама обожавам сминдуха!!!! А той как ходи на картофите не е истина просто! )
Та може и по -смело с него 😀
Идва ред на галетата. И все пак ,ако не искате галета ето и няколко заместители:
- нахутено брашно
- оризово брашно
 Започвате да мачкате и обърквате сместа ,а ако сте набрали на някого сега е момента . Преставете си , че това е персоната ,която днес ви е изкарала от равновесие и воала, прекрасна еднородна смес за кюфтета. 😀😀😀
По избор може да сложите мазнина 3-4 суп.лъжици зехтин или шарлан. Тогава със сместа се работи още по лесно.
 Оформяме с ръце кюфтета и редим в тавичка. Печем на загрята фурна на 180 С за около 30 минути. Искам да ви кажа,че и по аромата ще познаете кога са готови. Ухаят божествено! ❤️
Ето ги!  Готови за изяждане. Като може да си ги гарнитате с всякакви салати. Няма да сбъркате всичко им отива !
 Добър апетит и запомнете ,че са супер здравословни и си хапвайте без грам угризение!
Ваша кралица в кухнята : Надежда Николова(BreadQueen)

2 коментара:

  1. Страхотно изглеждат, Наде! Благодаря! Ще пробвам рецептата скоро

    ОтговорИзтриване
  2. Наде ще ги направя супер изглеждат и мммм представям си пък колко са вкусни! Браво! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване