понеделник, 12 ноември 2018 г.

ПЕЛМЕНИ
ВЕГАН ПЕЛМЕНИ

Това е една рецепта за мързеливи съботно неделни дни. Дори бих я нарекла семейна 😊 . Защото в нея спокойно можете да ангажирате децата да ви помагат. Хубаво е да знаят да пипат по финни неща с пръсти,а и се учат как се създава храната. И повярвайте после им е хиляди пъти по вкусно да си хапнат! Наречете я дори "Смемейна кулинарна работилница",защото в тази рецепта ще се потрудим здраво! 😁
Тестото за пелмените направих само от вода и брашно Semola( двойно смлян грис от твърда пшеница) - подходящ за всякакви видове паста и лазаня.
За тези от вас, които не искат глутен спокойно можете да замените с оризово брашно. Тестото отново е меко и подходящо за работа .
За 60 бр. пелмени 350мл. вода и брашно до омесване на хубаво, еластично и не лепнещо тесто,което оставяме да престои за 30 минути.
Сега за плънката ще бъда по разточителна на думи ,но си заслужава всеки ред 😊❤️ Понеже исках да бъдат "класически" пелмени , а ние сме вегетарианци ,клонящи към веганството в по-голямата си част от менюто. Та посегнах към соевата кайма. С годините си бях създала една не много положителна оценка за соевите продукти и то не заради друго ,ами покрай едно проучване свързано с работата ми.
 Та заключението на проучването стигаше до извода , че 95% от соята в света е ГМО и просто няма как да намериш нещо от соя на пазара и да не е ГМО. Тогава моята сага със соята приключи и хич не се обърнах към нея години наред!
Но,ноооо човек се учи цял живот и твърдо вярвам в това! Вселената ме събра с едни хора,които са зърно производители и то крупни....та от дума на дума дойде ред и на соята.... И така разбрах от първа ръка, че Сърбия е най-големият производител на био соя(non gmo)  в Европа,като пазарният и дял в света е 1% от ония 5% на био соя в света!
Йес! Научих пак нещо ново и полезно. Не , че веднага се хвърлих на соята,но знанието,че мога да намеря на пазара нещо ,което идва от близка до нас страна и не е кофти продукт ми дава сила 😉😉😉😂
Та плънката си стана от раз и то "гига" вкусна 😀 :
- 100гр.  соева кайма( накисвате 1:3 с гореща вода),дори да ви дойде в повече водата,ще отцедим ....след накисването. Има инструкции на пакета ,не се притеснявайте!
-1 голяма глава лук (настърган)
-1 голям морков също настърган
В тигана задушаваме лука с моркова и добавяме соевата кайма. Иде ред на подправките:сол,черен пипер,червен пипер,чубрица,кимион ,малко настърган с пилата мускатов орех,пушен сладък червен пипер. Готвим до готовност на лука и моркова, около 15 мин. Оставяме да изстива.
Сега е ред да се метнем на машинката за паста ,тази с която си правим корите за лазанята . Ами не ми се точи на ръка ,а и не става равномерно! Разточвам кори и режа с ринг . Ако се чудите къде са помощниците,ами ей ги! 😁🤣😂


Машинката на първа степен,не ви трябва по тънко тесто, а ринга е с диаметър: 7,5 см. Това е идеалният размер ....тук заговори перфекциониста в мен 😉
Ето така ги пълним и затваряме :


Като кръгчето тесто събира една идея по-малко от чаена лъжица плънка. Затваряме с помощта на малки пръстчета и декорираме с виличка 😍
И така до 60 бр. После във вряща подсолена вода слагаме по 10-12 бр . за 5 мин. Скоба: ако решите да действате с оризово брашно на него му трябват 2-3 мин. не повече.Готовите пелмени изплакваме под струя студена вода и отцеждаме в гевгир.
Играчка е ,но си заслужава понеже идва ред на финала: соса. Ах, какъв сос само! Събрал в себе си всички вкусове .... сладко,солено,кисело,горчиво,тръпчиво,....абе красота!
Един голям буркан домати(нашите са розови от градината). Нямате под ръка ,няма страшно,две консерви на кубчета от магазина ще свършат работа. Слагаме ги в тенджера и слагаме палитра от подправки: сол,кафява захар-1-суп.лъж.,но ако са купени 2 захар,понеже ги запазват свежи с помощта на аскорбинова киселина,черен пипер на зърна 10бр., 3-4 карамфилчета,парче мускатов орех,половин ябълка,парче канела,2-3 дафинови листа,червен пипер,2-3суп. лъжици ябълков оцет , 1 зърно бахар. Варим до готовност за около 20мин. Тук не търсим гъстота на соса както при пастата ,а нещо с което да полееем пелмените или да си топим от паничка сос. Изваждаме подправките с решетъчна лъжица и сме готови да ядем!!!!
Ето гииии! Веган,без мазнина и детето само възклицаваше с пълна уста,колко е вкусно! Заслужава си! Казах ви, че е играчка,отнема време,но с помощници винаги е забавно. Децата се учат само с опита,нека го споделим с тях и ги направим част от една домашна кулинарна работилница!
Не знам дали ще настоявам сина ми да знае Питагоровата теорема или Синус и Косинус,но знам, че може да работи и сътворява с ръцете си. А защо това да не е собствената му храна!
Бъдете здрави и позволявайте по-често децата да ви помагат във всичко!





Няма коментари:

Публикуване на коментар