сряда, 5 декември 2018 г.

      Пълнени Патладжани
Ястие достойно за всеки празник! 
Понеже наближава един светъл празник - Св. Николай Чудотворец,а моето семейство е пряко свързано с него. Ви предлагам една зашеметяващо вкусна  рецепта , с която ще омагьосате всеки вкус ❤️
Никога не съм обичала истериите,които в днешно време се създават покрай всеки, абсолютно всеки празник..... Консуматорството,което ги поглъща и ги изяжда в покупки ,подаръци и оферти за супер далавера!!!!????
И къде отиде празника, че не разбрах?!
Харесват ми домашната и уютна обстановка,простите,но истински неща. С тях реално меря празника и го разбирам!
Харесва ми тамяна и запалените свещи и пукащите дърва в камината......Молитвата преди вечеря, на която се е събрало цялото семейство!
Пак се отплеснах 😁😄 .
За порция е нужен един средно голям патладжан,обикновено слагам 6 бр. ,за да има за допълнително . В къщи просто се яде!
100грама соева кайма( вече знаете,да е био)
1 голям морков
2 глави шалот за плънката
2 червени чушки пак за плънката
За соса :
 ако сме в сезон на доматите 5-6 розови домата, иначе консерва с розови такива....не се косете ,ако нямате , консерва с рома ще свърши работа!
4 бр . лук- шалот
Най-пипкавата част са патладжаните,измиваме добре и премахваме капачето....с "хирургическа" прецизност и удобен нож правим разрез по дължина само от едната страна. Внимателно изваждаме сърцевината на патладжана (не изхвърляйте),ще се ползва за соса 😁. Действаме  така до последния патладжан,като осоляваме вътрешността със щипка сол и обръщаме да се отцежда за час . Средната част накълцваме на кубчета,образно казано и оставяме за по късен етап.
За плънката в тиган с капак задушаваме предварително смляните на ситно лук,морков,чушки и каймата от соя( пак се накисва във топла вода,отцежда се),кимион,черен пипер,чубрица,сол. Подчертавам ,че  задушаваме под капак,не пържим! С малко зехтин,аз лично не ползвам мазнина 😁
Но патладжаните си носят на мазнина ,затова в соса с  който ги пека вече слагам зехтинче 😉
Патладжаните са отцедени и готови за пълнене,разреза ,който направихме по -рано ,след напълване оставяме надолу с лице към тавата. Така при изпичане се затваря и не личи ,че някога е имало разрез. Майсторска работа!
Готови за соса 😁
Нарязваме на лунички лука и слагаме в тигана с 4-5 супени лъжици зехтин ,готвим до омекване и леко карамелизиране на лука,добавяме домата и парченцата от вътрешната част на патладжаните,сол, босилек,черен пипер,риган,разбъркваме да се овкуси добре  и махаме от огъня. Не е нужно да готвим до край,все пак ще го печем..и заливаме подредените в тавичката патладжани. Завиваме тавата с фолио за печене(не искаме да станат на въглен),докато се готвят и хайде във фурната на 180С за около час и двадесетина минути. После махаме фолиото и поне 15 минути още......Ох ,така ухае! Сервира се леко охладено с поръска по избор: магданоз или босилек.
Избора е ваш !


п.п : Детето: Какво готвиш?
Аз: Пълнени патладжани.
Детето: Хм!
Вече сервирани и усещам лек скептицизъм,хм!?
Детето: Ох,хм,хм ам,ам!
Аз: Какво?
Детето: Не чуваш ли? Много е вкусно! Кога ще направиш пак?
Аз: Нали сега ядеш!
Детето: Е, да де! Ама друг път кога ще ни направиш пак?
Ами за Никулден!
Та ,така! За празника ще ги направя.
Весел и благословен Никулден!



Няма коментари:

Публикуване на коментар