четвъртък, 15 ноември 2018 г.

Горчица
Или как да си я направите сами у дома!

Няма да ми омръзне да повтарям,че от домашно приготвената храна,няма по- вкусно! И ,ако се замислите е точно така.
Ежедневно го виждаме: фаст фууд на всеки ъгъл с изключително съмнително качество и цена. Реклама на всякакви пакетирани храни с безброй Е-та в тях.Объркващо е да следим всичко, а в същото време искаме на трапезата ни да  има качествени храни. Разберете,че това става само и единствено,ако започнем да си готвим в къщи и избягваме максимално обработените и пакетирани храни. Освен вкусна храна,лека полека ще се научим и какви качества притежават продуктите от които я приготвяме. И не,не става от раз...иска си време. Но инвестицията днес да се потрудим,задължително ще донесе благотворен ефект и за в бъдеще!
Така седят нещата. За това не се отказвайте ,ако нещо не ви се получи от раз. Просто продължавайте да пробвате!
Днешното ми предложение е едно от тези в които ,хем няма да се трудим много,хем накрая ще имаме вкусна добавка към салати ,дресинги и сосове.
Трябват 100гр. бял и 100гр. черен синап на зърна
Ябълков оцет
Хималайска сол
-1 чаена лъжичка куркума
-2-3 ч. лъж. кафява захар
-2-3 суп.лъж. зехтин като за хората ,които избягват мазнините не е задължително да слагат 😊
Слагаме синапа в по-дълбок съд и заливаме с оцета докато го покрием. Идва ред на първата "цака"😀, ако не искате да е много пикантна и люта оставяме съда да диша и го забравяме за три -четири дни . Казах ви, няма много да му се суетим 😂. Иначе стандартно за 24 ч.
Как да си приготвим горчицата? Ами изсипваме накиснатия синап в блендер,слагаме сол на вкус,добавяме захарта,куркумата,зехтина(ако ще ползваме мазнина) и малко водичка и блендираме на макс . При необходимост се добавя още вода,както може да пробвате на вкус и от вас си да добавите още сол, захар....направете я така ,че да ви е вкусна!
Става си хубаво количество,което може да  съхранявате в хладилника дълго,дълго време.
Лично,обичам да виждам зрънцата синап в горчицата и не я блендирам до пълното им смилане. Но избора е ваш и вие можете да изпробвате всеки път различни вариации на смилането 😊
Синапа има силно загряващо действие и като такова подобрява вътрешният огън,което ще рече - храносмилането. Добър помощник в борбата с паразити. Така че,всеки път когато я използвате за добавка към салата или ястие си припомнете думите на Хипократ:
"Нека храната бъде ваше лекарство!"


2 коментара: