събота, 23 март 2013 г.

Три в едно или  жената в кухнята 

Чиийз кейк торта, карамелени бонбони,бонбони"Кармен"

(част първа)

Днес беше ,един от онези съботни дни ,в които ставаш и Слънцето те омайва с пролетна магия..Златната овца се развихря в кухнята , а червения дракон разперва крила и нещата излизат извън контрол...Гледах преди време как се правят карамелени бонбони и много ми допадна, тъкмо като за мен, без бяла захар и излишни добавки ,обичам простите неща...Но за жалост рецепта така и не намерих,Слава Богу ,фантазия имам, и те взеха че станаха.Рецептата е проста ,но ще ви трябват чисто нови домакински ръкавици,сместа наистина се обработва докато е гореща.
 
За целта ви трябва чаша кафява захар,2 супени лъжици краве масло,2 суп.лъж. оцет и малко ванилия.В тенджерка на слаб огън слагате захарта,когато започне да карамелизира ,добавяте маслото,ванилията и бъркате непрекъснато.Оставяте сместа да заври и след около минута добавяте оцета.Пак бъркате...Малко отклонение, тук големите сладкари вадят Термометъра и мерят Т по С за по сигурно.На вас ви трябва температура около 134 по С ,чак тогава махате от огъня и започва сложното :))))) Слагате ръкавиците и малко преди да започне карамела да стяга оформяте нещо като топка и започвате да то издърпвате по дължина и магията става ,образуват се малки хубави шарки по дължината на тестото и заприличва на близалките от нашето детство :))))Но не бързайте да се радвате, ами бързайте да направите повече райета :))),( сгъвайки на две и пак издърпване) .Стяга толкова бързо,че трябва да сте готови да изтеглите шнурче от средата на това карамелено" тесто " и да режете с ножичка малки сладки карамелчета. Малко след нарязването са готови да оваляте в царевично брашно или нишесте за да останат сухи.Наистина бърза рецепта и бързи ръце :)))) за загрявка в съботната сутрин , добре ми дойде....Но то е само началото...
П.П. Следва втора част :))))



Няма коментари:

Публикуване на коментар