четвъртък, 28 ноември 2019 г.

Зимна крем супа с червена леща

Ето ме пак 🙂😀
И няма да съм Breadqueen,ако не постна, и във виртуалното пространство една постна зимна супа 😂👌.
У дома много почитаме червената леща. Има много причини,но аз ще ви изброя най-важните.
Първо белената червена леща увира бързо,което я прави моментално най-добрият ми приятел в кухнята. Буквално за 10 минути е готова. А дали ще е на супа или нещо друго, решавам на момента(според времето с което разполагам).
Второ,толкова е вкусна, че веднъж като си я сготвите,винаги ще ви се иска да имате под ръка от ценните зрънца.
С нашумялото готвене zero waste (без загуба), изключително много се върнах в детството и тогава така се готвеше 🙂😀 Просто трябва да си припомним някои техники и най-вече да планираме менюто си умно.
Днешното ми предложение е точно такова с налични продукти, сезонни и сгряващи през зимата.
Имах една тиква под ръка още от фестивала на тиквата,но беше толкова малка,че за нашата фамилия(ние си похапваме доста),все отлагах да ѝ дойде реда....Докато ....си припомних любимата ни супа от миналата зима. Ето я и нея:
- около 500 гр. почистена тиква
- 3 средно големи моркова
- 4-5 средно големи картофа (обелени и измити)
- около 250 гр. измита добре червена
 леща
Подправките са:
- 1/2 ч.л кимион на зърна
- 1/2 ч.л черен синап на зърна
- 2 листенца дафинов лист
- 4-5 зърна черен пипер
- 2 ч.л червен пипер
- едно малко парче джинджифил
- едно миниатюрно парченце индийско орехче
- съдържанието на две шушулки кардамон
- 2 карамфилчета
- 2 скилидки чесън ( пожелание при самото пасиране на супата)
- 2-3 суп.л зехтин по желание( аз я обожавам с гхи, затова на края на готвенето добавям супена лъжица гхи)
- 1ч.л сол
Нарязвам всички продукти на едро. Слагам ги в тенджерата плюс парчето джинджифил, и синапа и наливам вода малко над зеленчука. Да се вземе под внимание, че лещата ще си утрои обема. И на котлона 🙂
За подправките,ако ви се заиграва. Всички твърди: пипер,кардамон,кимион, индийско орехче и карамфила,може леко да загреете в сух тиган и след това да смелите в кафемелачката. Получава се супер ароматна масала,но не е проблем да ги сложите и така. След готвенето ще се пасират и следа няма да остане след тях. Само вкус!


Подправките
Добавям към края на готвенето солта,а всички други в самото начало. По желание накрая добавям мазнина, точно преди да пасирам. Сега са пости и сложих зехтин, както две скилидки чесън за разкош! ❤️

П.п: Не забравяйте да извадите дафиновия лист преди да пасирате!
Супата е за 8 големи купички, така че,ако ви се струват много,намалете количеството на половина 😉
И добър апетит от мен! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Няма коментари:

Публикуване на коментар