сряда, 20 ноември 2019 г.

Супа с диви гъби и праз лук

За хората , които не ме познават,няма и как да знаят,че съм запалена по микологията. Успях в това мое си хоби да запаля цялото семейство. Толкова много обичам да скитам по горите и балканите,че  не пропускам всяка свободна възможност да "щипнем" извън цивилизацията. Оставям дори хобито си на заден план. Красотата на природата, мълчанието, заземяването и общуването на друго ниво със заобикалящата те действителност е едно прекрасно завладяващо усещане. За живот и благодат. Всяка минута прекарана на Вън, ме кара да се чувствам благодарна на Твореца. ❤️
Та да се върна на темата, стига съм се отплесвала 😀. 
Този ден решихме да отидем на непознат терен и да проучим видовете гъби. Знам,че всеки район е богат на различни такива. Та подходих с известно любопитство. Количество нямаше, но пък разнообразието ме възхити! Седем вида гъби и все с превъзходни вкусови качества. Няма да ги изброявам , да не ви отегча. Затова ето ви снимка
Така се роди идеята за гурме супа с диви гъби!
Подходяща е за пости, за вегетарианци и вегани.
Да запрятаме ръкави 🙂
Продукти:
Един стрък праз лук( нарежете на шайби)
Четири средно големи картофа(обелени,измити и нарязани на кубчета)
Гъби- и тук е голямата питанка от къде да си набавите диви гъби(със сигурен произход)?
Пробвайте със сушени миксове от диворастящи гъби(има ги в големите вериги хранителни магазини). Както става микс култивирани печурки+сушените миксове. Имате варианти много. Е, няма да го докарате на вкус ,но поне ще се насладите на уникално вкусна и питателна супа! 🙂
Три-четири листа дафинов лист
Няколко зърна черен пипер
Щипка настъргано индийско орехче
Сол на вкус и моята любима българска подправка сминдух(около 1 чаена лъжичка)
Две- три супени лъжици качествен зехтин( само заради Коледните пости не използвах гхи или краве масло).
Как да си приготвим супата?
Сложете зехтина в подходящ тенджера и загрейте. Добавете почистените и нарязани гъби. Внимание! Не разбъркайте! Трябва да си пуснат аромата,а при разбъркване ще си пуснат водата и специфичния гъбен аромат изчезва. Намалете котлона след около минута и добавете шайбите праз лук. Разбъркайте и оставете за малко под капак да се задушат. Добавете подправките и картофите след около 5 минути. Разбъркайте отново и налейте 2 литра гореща вода. Намалете котлона и оставете супата да къкри поне час. А, ако имате време час и половин е оптималното време.
 Лука на шайби
 Картофки на кубчета
 Част от подправките

Готовата супа поръсена със зеленийки и квасен хляб с чеснова паста.
Няма къде да опитате подобна чудесия освен в моята кухня! ❤️😋🥘 Знаете,че приемам поръчки 😉😀
Нека поста ви да мине леко и донесе мир и хармония на сърцето и душата!
Ваша неуморна кулинарка: Breadqueen



Няма коментари:

Публикуване на коментар