сряда, 12 декември 2018 г.

           Картофи с пъстра плънка

Казана дума,хвърлен камък!  😉
Това е едно от ония ястия от зората на вегетарианството. Когато хората те гледаха все едно си от някаква секта като кажеш,че не ядеш месо и яйца 😊
Ястието е изцяло веган и от това да стане вегетарианско го дели едно парче пушено сирене и то е изцяло по желание. А основната рецепта я имам от нашата прекрасна кръстница на детето ни. С леки изменения ви я представям тук
- 1 кг. Обелени и сварени картофи
- шепа накълцани гъби по ваш избор
- шепа царевица (сурова)
- толкова грах (пак суров,може да използвате замразените им версии 😉)
- 4 изпечени червени пиперки нарязани на ситно
- 1 голям сварен морков на кубчета
- 3-4 кисели краставички ( нарязани на кубчета)
- по желание 3-4 чери домата
- по желание 150 гр. пушено сирене
- 3-4 супени лъжици зехтин екстра върджин
- подправките са : синап,кимион на зърна и смлян, чубрица, сол, куркума,черен пипер
Сваряваме картофите,като при тях пускаме и обеленият морков ,който по късно ще използваме за плънката. Така спестяваме време и съдове да го варим отделно.
Отцеждаме водата на картофите и не забравяме да извадим моркова 😉. Намачкваме  картофите с малко сол,черен пипер на вкус,1/2 чаена лъжичка куркума. Мачкаме докато получим гладка еднородна маса и оставяме настрани да изстинат добре.
За плънката :  В малка тенджера или тиган с капак  щипка кимион на зърна и още толкова синап ,както и зехтина....загряваме  добре и пускаме гъбите, обръщаме няколко пъти да си пуснат аромата и сока,добавяме другите зеленчуци. Подправките: сол,чубрица,смлян кимион,малко черен пипер на вкус. Разбъркваме добре и слагаме под капак на бавен котлон да се задушава....при необходимост може да капнете малко вода,все пак никой не
иска  изгоряла плънка ! Време за готвене 15 минути.
Когато картофената смес е изстинала достатъчно,че да я пипаме спокойно с ръце е ред  на тавата. Раделяме сместа на две равни части . С едната половина застиламе равномерно в предварително намазана с малко зехтин тава и разпределяме плънката . Идва ред на пушенето сирене.
🔝 Малко препоръки от мен 😊 Това ,че  сте веган не означава моментално да махнете сиренето. В момента на пазара има цяла гама от  марки с веган сирена и кашкавали,просто намерете вашата марка , вкус и воала,ястието си остава веган!
Продължаваме ...с втората половина от картофите застиламе внимателно плънката и заглаждаме. По желание аранжираме с кръгчета чери доматки и печем за около 40 минути на 180С .....
Сервираме леко охладено с подходяща салата
Супер вкусно ястие, с което може да впечатлите не само вегани,а и  всеки изтънчен вкус! ❤️😊
П.п : ако решите да ползвате сиренето,на кръгчета и покриваме плънката с него. Тогава покриваме с втората половина от картофената смес.
Да ви е сладко! 
Ваша : Breadqueen

Няма коментари:

Публикуване на коментар