понеделник, 21 ноември 2016 г.

Баница с домашни кори

 Туй си е предизвикателство - баница с домашни кори.....
 Имах един период в който като хапна баница и става страшно - образувах слуз и естествено набедих млечните продукти за това. Въпреки ,че всички млечни ,които ползвам са домашни и с много проверено естество на добиване!Ама нали стана модерно млечните да са виновни за всичко и аз така подведох се по модата.Всичко за мен беше ясно и без драма,просто няма да ям баница и толкоз. Добре,но имам  дете , което яде само домашна кухня и сърце не ми дава да не му направя това,което иска за ядене....
- Мамо,искам да ми направиш баница,много ми се яде!?
Няма на къде да мърдам,но взех мъдрото решение,че ще е с домашни кори, за които имам рецепта от баба ми :) Добре,че и помагах много едно време,че дори съм правила и знам как да дърпам тънки,тънички кори :)
Та за корите : 300 мл. хладка вода,щипка сол и щипка сода за хляб, 2-3 супени лъжици винен оцет, брашно. Замесва се еластично и меко,леко, съвсем леко лепнещо тесто,което се разделя на малки топки . Подрежда се в тавичка и се завива с влажна кърпа отгоре,но без да докосва тестото, за половин час.След това върху голям месал(знаете ги кърпите, в които нашите баби увиваха хляба,докато си обикаля нивата :) . Та взимате една топка тесто ,като предварително сте си намазали ръцете с масло(мазнина - може  зехтин,шарлан),няколко капки върху тестото и леко разтегляте до кръг.После върху месала и започвате да теглите в кръг тестото по получаване на тънка и прозрачна коричка.Леко дърпайте и внимавайте да не късате,но ако все пак ви се случи не е чак толкова фатално - ще ядете баница,въпреки всичко :).Когато кората е готова поливате с краве масло,натрошавате сиренце и няколко лъжици кисело мляко с малко содичка.Това се повтаря с всяка кора,Навивате с помощта на месала и внимателно в преварително намазана тавичка подреждате или навивате баницата. А киселото мляко е поне кофичка,сиренето - бучка, а маслото - 125 грама.Когато подредите баницата,можете да залеете отгоре ,ако ви е останало от маслото и киселото мляко.Пече се в загрята за 180 градуса фурна до задоволителен запечен резултат ,около 35- 40 минути. 

И сега най - голямата ми изненада беше,че като ядох от тази баница не образувах слуз!? Оказа ,че е от купените кори ( няма да се спирам,какви суровини се използват там,повече от ясно е) . Не бяха виновни млечните продукти и въздъхнах с облекчение! :) Баницата отново е на почит ,точно както баба я правеше,без яйца! 
Да живеят бабите и нашите хубави български рецепти!

Няма коментари:

Публикуване на коментар