вторник, 18 декември 2012 г.

                               Веган кифли ;)

И някой да не си помисли ,че на ден правя само един хляб и толкоз?! Не!Твърдо заявявам,че  готвя по цял ден.Със ставането още и почвам да суча и въртя идеи из главата:
1. Дали ще го яде детето?!Определено се допитвам какво му се яде...2.После отправям запитване до златната половинка <3 3.И накрая готвя каквото ми се яде :)))) Хитро нали?!Но винаги успешно :)
И ако всички ми се вързаха на приказките,че ще напълня оная черешьова,лъсната с  пчелен восък купа с шишарки,то наистина умея да се шегувам добре!Ето ги и въпросните шишарки :
Тази рецепта я имам благодарение на моята кръстница и изключителна приятелка Stelli .Благодаря!
Ето я:
сока за 4- портокала,ако са по- големи и 2 вършат превъзходна работа
чаша кафява захар,настъргана лимонова и портокалова кора,
1.лимонена есенция
чаша зехтин
1 суха мая
около 4 чаши брашно
1 чаена лъж. канела,7-8 смлени връхчета карамфил и от мен 1 чаена кориандър,обожавам го!!!!
за плънката :
мед 3-4 суп.лъж. и 2-3 лъжици тахан(забърквате заедно) и малко стафиди(тук използвах сини стафиди :D )За поръската отгоре натрошени слънчеви бадемки!
Замесва се тесто което се оставя да втаса за приблизително 40 мин.Намесва се пак и от него се правят две топки.Разточват се на кръг с дебелина около 4-5 мм,който се разрязва на 12-16 парчета(броя зависи колко фино можете да работите с тестото ,ако нямате опит,по- малък брой е по-добре)Получават се едни хубави триъгълници.Слага се малко от плънката(става си истинска нуга след печене),две-три стафидки,завивате на кифкички ,поръсвате с бадемки и бум!!!! в тавата за второ втасване.Печете на любимите ми 200 градуса за около 20 минути.И започвате да ядете ъфкорс! :)))))
 А ,ето го и хляба,но за него друг път!

Няма коментари:

Публикуване на коментар